side-area-logo

William Wake House

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in
Description
William Wake House is a 20,000 plus square metre purpose-built hospital unit for St Andrew's Healthcare, thought to be the largest classical new building in Britain for over 50 years. It has been designed with health-building experts, Oxford Architects, to include courtyards and internal spaces, and provides facilities which aid treatment and rehabilitation while offering an appropriate level of safety and security. The outer form and façade of the building is in keeping with the original hospital buildings, designed by George Wallet in 1835. The 170 metre long principal elevations are broken up into a series of individual pavilions reflecting the organisation of the internal plan. The external walls are in stucco and stone with a slate roof. Interior courtyards are designed with simplified classical detailing in two colours of brick. Limetec has supplied 10,000m2 of universal render for a stunning rusticated facade on Britain’s largest new classical building for over 50 years at over 20,000 plus square metres – the £46 million William Wake House development in Northampton. Designed by Oxford Architects for St Andrew's Healthcare, the flagship development consists of 132 en-suite bedrooms and therapy areas located around a central recreational courtyard. Robert Adam of ADAM Architecture designed the façade of the building in keeping with the original hospital buildings, created with over 6,950 tonnes of stone and 10,000m2 of render from Limetec. Main contractor GB Building Solutions appointed Plastering and Drylining Contractors, Allen Atlas, to complete the application of all render works on site.
Info